De ultieme aankooptips van…

Jill Huijbregts, Marten Luiten, Aimée de Rooij en Marleen Noordhof

Jill Huijbregts, meervoudig internationaal grand prix amazone, vlogster en eigenaresse van online trainingsplatform Team by Jill (www.byjill.eu)

 

“Bedenk van te voren goed wat jouw basisvoorwaarden zijn”

 

Waarschijnlijk voel je niet direct een Totilas of ander fantastisch Grand Prix-paard onder je als je een paard gaat testen. Maar het is belangrijk dat de basis die je voelt tijdens een proefrit aansluit bij jouw wensen. Vind jij het heel belangrijk dat het paard een hele bewerkbare mond heeft? Of vind je dat minder belangrijk en wil jij graag dat het paard juist enorm aan het been is? Bedenk goed van te voren welke dingen je belangrijk vindt en kies een paard dat aan jouw basisvoorwaarden voldoet.

 

Marten Luiten, drievoudig Europees Kampioen Young Riders 2021, KNHS Talent van het jaar 2021, lid KNHS Talententeam 2022

 

“De klik geeft de doorslag!”

 

Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je je heel bewust bent waar je naar op zoek bent en wat bij jou als ruiter/amazone past! Nadat je je hebt georiënteerd, kun je gerichter gaan zoeken zodat de kans op een goede match veel groter wordt. De klik die je met een paard hebt,  geeft voor mij de doorslag en die klik ontstaat als je een paard probeert dat goed aansluit op je eigen rijvaardigheid en ambitie. Het is een gevoel van binnen. Je zit op een lijn met het paard, de communicatie verloopt direct al vrij soepel en het voelt vertrouwd aan.

Aimée de Rooij, dierenarts en bekend van de Paard & Gezondheid podcast (aanrader!)

 

“Let goed op het gedrag tijdens de omgang met het paard”

 

Allereerst raad ik je aan een paard altijd te laten keuren door een dierenarts. En dan het liefst een dierenarts die je zelf hebt uitgekozen. Daarnaast is het erg belangrijk om het gedrag te bekijken. Vraag bijvoorbeeld of je het paard zelf mag poetsen en opzadelen. Reageert het paard bijvoorbeeld erg op het borstelen over zijn rug? Of is het paard heel erg boos met aansingelen? Wuif niet alles weg als ‘gedrag’, maar laat voor de zekerheid nagaan of er echt geen achterliggende pijnklachten zijn.

 

 

Marleen Noordhof, Fysiotherapeut en chiropractor van onder andere de toppaarden van Marten Luiten

 

“Het belang van goede voeten, gedrag en een keuring”

 

Als je voor het eerst bij een paard gaat kijken, let er dan op of het paard al opgezadeld voor je klaar staat of gewoon nog op stal staat. Hoe is zijn gedrag op stal? Hoe komt hij uit de stal? Hoe gedraagt hij zich met opzadelen? Rijdt de ruiter of amazone hem eerst even netjes voor, waarna jij hem kunt uitproberen? Let daarnaast goed op de voeten. Zijn ze gelijk of is de ene veel platter dan de andere? Mocht een paard volgens de verkoper al gekeurd zijn, dan zou ik hem altijd in ieder geval klinisch over laten keuren door een gespecialiseerd keuringsdierenarts en ook eventuele röntgenfoto’s nogmaals laten beoordelen.